top of page

CLUBUL FOTO “Iris”

Clubul foto IRIS, înfiinţat în 1958, sub numele  de Cercul foto IRIS este unul dintre cele mai longevive cluburi ale Casei de Cultură a Studenţilor.

 

Un număr impresionant de studenţi  au activat de-a lungul anilor în acest club, participând  la festivaluri naţionale studenţeşti de artă fotografică, festivaluri studenţesti de diaporamă,  diverse concursuri cu diferite teme, expoziţii personale  şi colective, bucurându-se de aprecieri pe plan local şi naţional.

 

În perioada  anilor 1960-1989 se organiza  Festivalul Naţional Studenţesc de artă  fotografică, studenţii timişoreni obţinând multe premii, dovadă fiind zecile de diplome ce se regăsesc în arhiva Casei de Cultură a Studenţilor.

 

Mulţi câştigători de atunci au devenit azi nume cu rezonanţă în domeniu : Josef Berwangher, Damian Diaconescu, Constantin Duma, Gheorghe Tărţan, Covaci Sandor, Mihai Cozac.

Tot în acea perioadă,  apărea  trimestrial, revista Centrului Universitar din Timişoara “Forum Studenţesc”, la editura căreia membrii clubului, împreună cu referentul Nicolae Lengher aduceau un aport substanţial.

 

Revista se bucura de un real succes înregistrând în fiecare an peste 4000 de abonamente şi obţinând locul I în fiecare an la Festivalul Naţional de Presă. Amintim câteva nume de studenţi  care au lucrat de-a lungul anilor la această revistă : Ion Băcălete, Valentin Viran, Emeric Szekely, Gheorghe Crişan, Marcel Sămânţă, Lucia Lia Epure, Mihai Junea, Ovidiu Brânzan.

 

Pe lângă clubul foto, funcţiona şi Cercul de arte plastice Romul Ladea (pictură, grafică, sculptură). Se organizau expoziţii vernisate de criticul de artă Deliu Petroiu şi se prezentau filme despre artă. La cerc a fost de mai multe ori invitat pictorul naiv Viorel Cristea cunoscut în ţară şi peste hotare.

 

 

După 1990 Clubul foto IRIS se bucură în continuare de o intensă activitate din partea studenţilor pasionaţi  de arta fotografică. După anul 2000, odata  cu apariţia fotografiei digitale, tot mai mulţi studenţi  dornici să se iniţieze în domeniu au paşit pragul Casei de Cultură a Studenţilor. Klinenberg.

 

În 1996 a fost organizată  prima ediţie a Concursului Studenţesc de fotogenie, în urma căruia se înfiinţează trupa de fotomodele. Câştigătoarele celor 14 ediţii ale concursului au avut ocazia să participe la şedinţe foto profesionale, şi nu puţine s-au afirmat în domeniu (reviste, publicitate).

 

În 2010 se organizează prima ediţie a Festivalului Naţional Studenţesc de artă fotografică “Peisaj”, la care sunt invitaţi să participe membrii cluburilor foto ale tuturor Caselor Studenţilor din ţară. Tot odată, Clubul organizează în fiecare an, cursuri de artă şi tehnică fotografică pentru  studenţii care doresc sa se iniţieze în acest domeniu.

bottom of page